Retro gaming för alla

Retro gaming för alla

För oss som inte vill ladda ner en emulator eller installera en retro pie har Nintendo släppt två mini konsoler en mini nes ( nintendo 8-bitars) och en mini Snes (Super nintendo). Nes:en släpptes för  exakt ett år sen och var väldigt svårt att få tag då efter frågan var enorm och Nintendo som dom alltid gör producerade för få ex. Vilket ledde i början till att Affärer som tog emot förbeställningar var i början tvungna att avboka dessa, vilket lede till ett stort missnöje bland fansen. En annan aspekt som fansen fick se rött var att många försökte köpa upp lager från butikerna för att sedan lägga ut på ebay eller Tradera, detta ledde till att många affärer valde sätta upp policys som innebar en konsoler per kund. En annan sak som fick fansen att ifråga sätta Nintendo var att man upptäckte att minikonsolen var nästan helt baserad på Nes emulatorer.

Nes classic edition

Nes classic edition eller mini nes

 

Vilka konsoler erbjuder Nintendo

Mini nesen eller Nintendo Classic edition som den heter var den första mini konsolen som Nintendo släppte och innehåller 30 klassiska spel allt från Första Zelda till mängder av välkända klassisker. När man starta konsolen välkomnandes man med ett snyggt användargränssnitt och ett shysst 8-bitars soundtrack. Extra funktioner som skiljde sig från originalet var nu  att man kunde spara framsteg man gjort tidigare. Dessutom kan man välja olika bildeffekter,  t ex ,CRT-mode, som gör det möjligt att få fram horisontella ränder på bildskärmen. vilket ska ge den där extra nostalgi känslan andra mode är 4:3 aspekt ratio, då inga av spela var gjorde för vår widescreen, sista värdet är Pixel perfect. Denna inställning skalar ner spelet till en mindre ruta för att göra bilden mer detaljrik helt enkelt.

Lådan som Nintendo classic edition kommer i ser ut att vara väldigt likt originalet  dock mycket mindre men med lite andra tryck, tex till höger om bilden visas det upp lite vilka spel som följer med istället för Super Mario Bros  och duck hunt med den orange Pistolen följder det med en hel upp sjö av spel. Dock blir jag fortfarande väldigt nostalgiskt när jag håller lådan och ser hur lik den är originalet och kom ihåg först  när familjen 1989-90, fick nintendo till julklapp.

 

Tekniska specifikationer

Till skillnad från den originalet från 80-talet, så slipper man nu att hantera stora plast kassetter även om det nu har sin egna charm, dock för dig som bara vill komma igång och återuppleva din barndom är detta den perfekta leksaken åt dig.  En av dom stora skillnaderna är också att konsolen kopplas in till tv:n via HDMI vilket också hanterar ljud, vilket gör det super  enkelt att komma igång. I paketet ingår även en kontroll som ska vara baserad på originalet, den känns faktiskt väldigt familiär i handen. När det kommer till kontrollen måste jag säga att dom gjort en miss och det är längden på sladden. den känns nästan som om den är 50 cm lång, vilket medför en del problem som man måste lösa. Antingen väljer du att köpa en lång Hdmi kabel vilket dock kräver att du har en lika lång ström sladd, vilket iför sig inte är något problem att skaffa, eller så köper du en tredje parts förlängningssladd.

Tredje parts förlängningssladden går att hitta på Inet

Nintendo har också släppt original kontrollen separat  för att kunna spela 2 spelare till de spel där det är möjligt.

Tyvärr så går det idag inte att köpa en mini nes eller classic edition då Nintendo valt att inte tillverka dessa längre utan kunder får tyvärr vända sig till Tradera eller ebay för andrehandsmarknaden där man nästan får betala det dubbla för att få köpa en.

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment on "Retro gaming för alla"

Leave a comment