Vad är speedrun

 

Man kan säga att under åren har en subkultur växt fram inom gaming och retrogaming. Kulturen går ut på att kunna klara spel så snabbt som möjligt. Rekorden streamas oftast online på twitch och varje år hålls stora event runt om i världen och oftast som tradition  samlar man in pengar till olika ändamål.

Största event under åren är Awesome game done quick som hålls på både sommar och vinter halvåret. 2017 event samlades in över 2.2 miljoner dollar, till cancer forskning. För att donationerna ska bli lite roligare, förekommer olika bjudkrig. genom att vinna olika aktioner under eventet gång, kan personen som donerat,  t ex att välja färg på kläder spelaren ska ha i sitt spel samt eller vilket namn karaktären ska ha,

Hur går då speedrun till?

Först och främst måste du välja ett spel som du vill speedrunna i, det kan vara allt från  ett gammalt nes spel till ett från andra generationer. Nästa steg är hitta vilken  verision av spelet som används. Här kan det skilja sig en hel del beroende vilken region spelet kommer från,  t ex I den japanska versionen av Super Mario 64 har ett kortare intro än vad den europeiska och amerikanska, därför har man valt att när man speedrunar i n64 utgår man alltid från den japanska versionen. Ett annat viktig del är val av konsol eller emulator, här skiljer sig det från spel till spel, och olika grupper har olika bestämmelser för vilka emulatorer som är tillåten, det kan vara så att just din favorit emulator är förbjuden och måste  då använda en annan. för mer information av olika speedrun spel och leaderboards kan du hitta på speedrun.com

Ditt Bevis

En viktig del av speedrun är beviset, hur bevisar man att genomfört ett rekord i en speedrun. För i tiden spelade man in bevisen på vhs och skickade till domarna, det kunde sen ta veckor innan ett rekord blev officiellt. Domarna uppgift är sen att försöka gå igenom materialet och se till att ingen har fuskat vilket i sin tur är en väldigt svår uppgift, det kan vara så att personen som skickat in materialet har hittat en ny glitch (Genväg) för att klara spelet snabbare än vad som tidigare varit möjligt.

Som tur i dag har vi streaming och har gjort denna process betydligt enklare än vad den en gång i tiden har varit. Idag är det bara att söka upp din favorit speedruner på twitch och börja titta.

Så vad väntar du på, det slåss nya rekord varje dag så det är bara att  börja träna.

 

 

 

Tid Rekord i Super mario Bros

Be the first to comment on "Vad är speedrun"

Leave a comment