Spelkonsoler Vs Emulatorerar

Detta kan sägas var ett av dom mest kontroversiella områdena att prata om inom retrogaming, Ska man spela på en  spelskonsol eller en emulator, och vad är fördelar och nackdelarna?

Idag kan en modern dator nästan emulera det mesta från en gameboy till en ps2 eller en xbox, efter det börjar det blir lite svårare på grund av att en ps3a och en xbox 360 fortfarande har en rätt så kraftfull cpu och gpu gentemot dagens datorer.

Men vad är fördelen då med att använda en emulator istället för den äkta varan.

Jo det är priset, istället för att lägg ner åtskilliga 1000lappar på en retrokonsol kan du snabbt komma igång med en enkel googling kan du hitta sidor som erbjuder Roms (spelfiler) och själva emulatorn.

Vad är då den riktiga skillnaden:

Att skapa så kallade romfiler som baseras på original kassett till en spelkonsol är en utmaning då många av kassetterna innehåller olika hårdvara som är just är anpassat för just det spelet. Detta medför att emuleringen kanske inte går rätt till och att vissa spel helt enkelt inte fungerar på en emulator, eller spelet blir ospelbart under vissa delar av spelet.

Andra problem som kan uppstå vid  emulering är att uppdateringsfrekvensen är annorlunda, vilket skulle resultera i att spelet spelas snabbare, detta genom att spelet är bundet till antalet  bildrutor per sekunds, ett spel som spelas med högre bilduppdateringsfrekvens kommer därför att bli snabbare och därför skilja sig från orginalet. En bra emulator ska kunna kompensera för detta.

En av dom största skillnaderna med att spela på en emulator är dock att orginal handkontroller saknas. På  många emulatorer finns dock stöd för en usb handkontroll.

En vanlig xbox handkontroll fungerar utmärkt att koppla in i din stationära dator, det blir inte som originalet men väldigt nära.

Men är emulatorn lagligt?

Emulatorer ligger i en gråzon, och området är definitivt komplicerat, och det är inget denna artikeln kommer att gå djupare in på.

Be the first to comment on "Spelkonsoler Vs Emulatorerar"

Leave a comment